اولین کتابخانه مدرن ایران
آشنایی با کتابخانه مدرسه دارالفنون به عنوان اولین کتابخانه مدرن ایران شامل زمینه تاریخی، مجموعه و اهمیت، ویژگیهای معماری و میراث آن در این نوشتار ارائه شده است. مطالعه این دسته از مطالعه برای کلیه علاقمندان به حوزه کتاب و کتابخوانی بویژه دانشجویان و فعالان عرصه کتابداری و علم اطلاعات خالی از لطف نخواهد بود.
فهرست مطالب
زمینه تاریخی
قدیمیترین کتابخانه مدرن در ایران، کتابخانه دارالفنون است که در سال ۱۸۶۴ میلادی تأسیس شد. دارالفنون یک مؤسسه آموزشی بود که توسط امیرکبیر، نخستوزیر ایران در زمان ناصرالدین شاه قاجار، تأسیس گردید. هدف این مؤسسه، آموزش نظامیان و مهندسان بود و آغازگر آموزش مدرن در ایران شد. (1)
در اواسط قرن نوزدهم، ایران تغییرات قابل توجهی را تجربه کرد. سلسله قاجار در قدرت بود و علاقه به علوم و آموزشهای غربی در حال افزایش بود. امیرکبیر با شناخت اهمیت مدرنسازی، دارالفنون را تأسیس کرد تا دانش علمی و فنی جدید را به ایران وارد کند. کتابخانه بخش مهمی از این مؤسسه بود که برای دانشجویان و اساتید دسترسی به مجموعهای گسترده از کتابها و منابع را فراهم میکرد.
مجموعه و اهمیت
مجموعه کتابخانه شامل کتابهایی در موضوعات مختلفی مانند ریاضیات، مهندسی، پزشکی و علوم نظامی بود. بسیاری از این کتابها از زبانهای اروپایی به فارسی ترجمه شده بودند و دسترسی به آنها برای دانشجویان ایرانی ممکن گشت. کتابخانه مدرسه دارالفنون به عنوان اولین کتابخانه مدرن ایران، نقش مهمی در توسعه علمی و فکری ایران در این دوره داشت.
ویژگیهای معماری
ساختمان دارالفنون خود یک شاهکار معماری است. این ساختمان عناصر معماری سنتی ایرانی را با طراحی مدرن ترکیب کرده بود که منعکس کننده مأموریت مؤسسه در دو وجه قدیم و جدید بود. کتابخانه در یک سالن وسیع با سقفهای بلند و پنجرههای بزرگ قرار داشت که محیطی مناسب برای مطالعه و تحقیق فراهم میکرد.
میراث
میراث دارالفنون و کتابخانه آن بسیار عمیق است. این مؤسسه پایههای آموزش مدرن در ایران را بنا نهاد و الهامبخش تأسیس سایر مؤسسات آموزشی و کتابخانهها در سراسر کشور شد. امروز، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران که در سال ۱۹۳۷ تأسیس شد، این میراث را با حفظ و ارائه دسترسی به مجموعهای گسترده از کتابها، نسخههای خطی و سایر منابع ادامه میدهد.
منابع:
Wikipedia contributors. (2024, June 2). National Library and Archives of Iran. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/National_Library_and_Archives_of_Iran
Tourist free library. (2017, March 14). https://touristlibrary.blog.ir/