آشنایی با منطقه خاورمیانه
فهرست کشورها، منطقه بندی، تاریخ و جغرافیای این منطقه مهم و اطلاعات جمعیت شناختی آن در آشنایی با منطقه خاورمیانه گنجانده شده است. با توجه به اهمیت بسیار زیادی این ناحیه برای کلیه ساکنان زمین بویژه ایرانیان و ساکنین این حوزه جغرافیایی مطالعه این مطلب را به همه افراد توصیه میکنیم.
فهرست مطالب
خاورمیانه و کشورهای آن
خاورمیانه منطقهای است که بخشهایی از آسیای غربی و شمال آفریقا را در بر میگیرد. این منطقه محل تلاقی کشورهایی است که از نظر فرهنگی، تاریخی و مذهبی اهمیت بسیاری دارند. خاورمیانه با مناظر متنوعی شامل صحراها، کوهها و سواحل شناخته میشود. این منطقه دارای تاریخی غنی بوده و به دلیل مشارکتهایش در هنر، علم و ادبیات شناخته شده است. همچنین خاورمیانه به دلیل تنشهای سیاسی از جمله درگیریهای مرتبط با مذهب، منابع و مرزها در طول تاریخ زبانزد بود. برخی از درگیریهای عمده در این منطقه شامل جنگ جهانی اول، جنگ جهانی دوم، جنگهای عرب و اسرائیل، جنگ ایران و عراق و جنگهای خلیج فارس هستند. به طور کلی، خاورمیانه منطقهای پیچیده و جذاب با میراث فرهنگی غنی است.
خاورمیانه شامل 17 کشور از جمله بحرین، قبرس، مصر، ایران، عراق، اسرائیل، اُردن، کویت، لبنان، عمان، فلسطین، قطر، عربستان سعودی، سوریه، ترکیه، امارات و یمن است. (منبع: infoplease)
مساحت خاورمیانه
مساحت کل خاورمیانه تقریباً 7.29 میلیون کیلومتر مربع است. این منطقه وسیع در سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا گسترده شده است و دارای ترکیبی غنی از فرهنگها، زبانها و تاریخ است.
در اینجا به تفکیک مساحت برخی از کشورهای کلیدی خاورمیانه آمده است:
عربستان سعودی: عربستان سعودی با مساحت 2 میلیون و 149 هزار و 690 کیلومتر مربع، از نظر وسعت بر منطقه مسلط است.
ایران: ایران با مساحتی در حدود 1.65 میلیون کیلومتر مربع در رتبه دوم قرار دارد.
مصر: مساحت مصر تقریباً 1 میلیون کیلومتر مربع است.
ترکیه: ترکیه تقریباً 783,356 کیلومتر مربع مساحت دارد.
عراق: مساحت عراق حدود 438,317 کیلومتر مربع است.
یمن: یمن حدود 527,968 کیلومتر مربع را اشغال کرده است.
به خاطر داشته باشید که این ارقام شامل آب های داخلی مانند رودخانه ها و دریاچه های اصلی نمیشود.
جمعیت خاورمیانه
تا سال 2024 و به استناد منابع معتبر، جمعیت تخمینی خاورمیانه تقریباً 490 میلیون نفر است. این منطقه از نظر فرهنگی، تنوع سه قاره را در بر می گیرد و گروه های قومی مختلفی در آن زندگی میکنند.. در اینجا به چند کشور کلیدی اشاره شده است:
مصر: مصر با حدود 113 میلیون نفر پرجمعیت ترین کشور خاورمیانه است.
ایران: ایران با حدود 89 میلیون نفر جمعیت را از نزدیک دنبال میکند.
ترکیه: ترکیه حدود 85 میلیون نفر جمعیت دارد.
عراق: جمعیت عراق حدود 40 میلیون نفر است.
عربستان سعودی: عربستان سعودی تقریباً 34 میلیون نفر جمعیت دارد.
یمن: جمعیت یمن حدود 30 میلیون نفر است.
سوریه: سوریه حدود 17 میلیون نفر جمعیت دارد.
اردن، امارات متحده عربی، اسرائیل و سایر کشورها نیز در ردههای بعدی هستند.
به خاطر داشته باشید که این ارقام تخمینی هستند و ممکن است در طول زمان متفاوت باشند. چشم انداز جمعیتی خاورمیانه غنی و متنوع است که نشان دهنده پیچیدگی های تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی آن است.
تاریخ و جغرافیای منطقه
تاریخ خاورمیانه
خاورمیانه دارای تاریخ غنی و پیچیدهای است که هزاران سال را در بر میگیرد. این منطقه محل برخی از قدیمیترین تمدنهای جهان مانند بینالنهرین (عراق امروزی)، پارس (ایران امروزی) و مصر است. در طول تاریخ، خاورمیانه شاهد تغییرات قدرت بوده است، به طوری که امپراتوریهای مختلف مانند امپراتوری عثمانی برای کنترل منطقه با یکدیگر رقابت کردهاند. این منطقه محل وقوع بسیاری از جنگها و درگیریهای تاریخی مانند جنگهای صلیبی، جنگ جهانی اول و جنگ خلیج فارس بوده است.
جغرافیای خاورمیانه
خاورمیانه در تقاطع اروپا، آسیا و آفریقا قرار دارد. این منطقه توسط چندین اقیانوس و دریا احاطه شده است: دریای مدیترانه در غرب، دریای سرخ در جنوب، دریای خزر در شرق و شبهجزیره عربستان در جنوب ضمناً چندین کشور مانند ایران و عربستان سعودی نیز با خلیج فارس هم مرز هستند. این منطقه دارای مناظر متنوعی از جمله صحراها، کوهها و دشتهای ساحلی است.
نواحی مهم خاورمیانه
خاورمیانه منطقه ای متنوع و از نظر تاریخی مهم است که حوزههای مهم زیر را در بر می گیرد:
شبه جزیره عربستان: واقع در جنوب غربی آسیا، شامل کشورهایی مانند عربستان سعودی، یمن، عمان و امارات متحده عربی است.
شام: این منطقه شامل کشورهایی در امتداد سواحل شرقی مدیترانه است، مانند اسرائیل، اردن، لبنان، فلسطین و سوریه.
ترکیه: اگرچه بخشی از اروپا و آسیا است، اما ترکیه به دلیل پیوندهای تاریخی و فرهنگی خود اغلب بخشی از خاورمیانه محسوب میشود.
مصر: مصر که در شمال آفریقا قرار دارد، نقش مهمی در تاریخ و سیاست خاورمیانه ایفا میکند.
ایران: به عنوان یک بازیگر اصلی در منطقه، شکاف بین خاورمیانه و آسیای مرکزی را پر میکند.
عراق: به خاطر تمدنهای باستانی خود شناخته شده است؛ هر چند در دهه های اخیر با چالش های مهمی روبرو بود.
ادیان و فرهنگها
خاورمیانه زادگاه سه دین اصلی توحیدی است:
یهودیت: ریشه در اسرائیل باستان دارد و دارای تاریخ غنی و متون مقدس است.
مسیحیت: آموزه های عیسی مسیح در اینجا پدیدار شد و این منطقه میزبان مکان های مهم مسیحی است.
اسلام: پیامبر اسلام اسلام را در شبه جزیره عربستان پایه گذاری کرد که منجر به گسترش آن در سراسر خاورمیانه شد.
چالشهای مدرن منطقه
در پی آشنایی با منطقه خاورمیانه درخواهیم یافت که این ناحیه مهم در جهان با چالش های نوینی روبرو شده که ساکنان این منطقه را وادار به مقابله کرده است:
تنش: درگیری های جاری در سوریه، یمن و عراق جوامع را ویران کرده است.
نفت: این منطقه یک تولیدکننده بزرگ نفت است که بر بازارهای جهانی انرژی تأثیر می گذارد.
کمبود آب: منابع آب کمیاب است که منجر به تنش میشود.
جمعیت شناسی: رشد سریع جمعیت چالش های اجتماعی و اقتصادی ایجاد میکند.
زبانهای خاورمیانه
برای آشنایی با منطقه خاورمیانه بایستی زبانهای آن را نیز شناخت. شش زبان برتر از نظر تعداد گویشوران عبارتند از عربی، فارسی، ترکی، کردی، عبری و یونانی. عربی و عبری از گروه خانواده زبان های آفریقایی-آسیایی هستند. فارسی، کردی و یونانی از خانواده زبان های هند و اروپایی و زبان ترکی از خانواده زبان ترکی است. حدود 20 زبان اقلیت نیز در خاورمیانه صحبت میشود.
زبان عربی، با همه گویش هایش، رایج ترین زبان در خاورمیانه است و زبان عربی ادبی در تمام شمال آفریقا و در اکثر کشورهای غرب آسیا رسمی است. لهجه های عربی نیز در برخی مناطق مجاور در کشورهای همسایه غیر عرب خاورمیانه صحبت میشود. این زبان یکی از شاخههای سامی زبانهای آفریقایی-آسیایی است. چندین زبان جدید عربستان جنوبی مانند مهری و سقوتری نیز در یمن و عمان صحبت میشود. زبان سامی دیگر مانند آرامی و لهجه های آن عمدتاً توسط آشوری ها و مندایی ها صحبت میشود. همچنین یک جامعه بربر زبان Oasis در مصر وجود دارد که این زبان به عنوان Siwa نیز شناخته میشود. این یک زبان آفریقایی-آسیایی غیر سامی است.
اقتصاد خاورمیانه
خاورمیانه دارای طیف گسترده ای از سیستم های اقتصادی است، از مراجع صادرکننده هیدروکربن گرفته تا اقتصادهای متمرکز سوسیالیستی و مدل های بازار آزاد. در اینجا چند نکته کلیدی وجود دارد:
تسلط نفت: این منطقه بیشتر به دلیل تولید و صادرات نفت خود شناخته شده است. ثروت نفت هم از نظر ایجاد رفاه و هم شکل دادن به بازار کار به طور قابل توجهی بر کل خاورمیانه تأثیر می گذارد.
تلاشهای متنوعسازی: در سالهای اخیر، بسیاری از کشورهای خاورمیانه فعالانه به دنبال تنوع بخشیدن به اقتصاد خود فراتر از نفت بودهاند. هدف این تنوع کاهش، وابستگی به یک کالا و ترویج رشد پایدار است.
ادغام با بازارهای بین المللی: صندوق بین المللی پول (IMF) پیشنهاد میکند که ادغام بیشتر با بازارهای جهانی می تواند رشد درآمد و تولید ناخالص داخلی (GDP) را در خاورمیانه افزایش دهد.
امیدواریم مطالعه نوشتار آشنایی با منطقه خاورمیانه برای شما مفید بوده باشد و منجر به توسعه فردی و شغلی شما شود.