پايگاه تيلور و فرانسيس Taylor & Francis
فهرست مطالب اين مقاله
در ادامه بررسي و آموزش پايگاههاي اطلاعاتي به يكي ديگر از مهمترين آنها به نام پايگاه تيلور و فرانسيس Taylor & Francis رسيديم. در اين بخش، به طور جامع و دقيق اين پايگاه را مورد بررسي قرار خواهيم داد. بيترديد دسترسي به منابع علمي و دانشگاهي اعم از مقالات پژوهشي، مقالات مروري و كتابها از اهميت بسيار زيادي براي نگارش پايان نامه و رساله در تحصيلات تكميلي برخوردار ميباشد كه در اين پايگاه پيش بيني شده است.
تاريخچه تيلور و فرانسيس
گروه تيلور و فرانسيس Taylor & Francis از زير مجموعههاي تعاوني Informa plc است كه هم اكنون در بريتانيا قرار دارد. در سال 1798 ميلادي ريچارد تيلور Richard Taylor دفتر انتشاراتي خود را در انگلستان برپا نمود. بعدها و در سال 1852 ميلادي با ويليام فرانسيس William Francis شريك شده و سنگ بناي تاسيس اين شركت شكل گرفت. كشاورزي، شيمي، علوم تربيتي، مهندسي، جغرافي، حقوق، رياضيات، پزشكي و علوم اجتماعي، حوزههاي كاري آنها را تشكيل ميداد. فعاليت آنها به صورت شراكتي ادامه داشت و فقط طي سالهاي 1971 تا 1930، ريچارد تانتون فرانسيس Richard Taunton Francis كه پسر ويليام فرانسيس بود، شركت را به تنهايي اداره ميكرد. در سال 1965 ميلادي اين گروه، شركت Wykeham Publications را در زمينه چاپ كتاب به ثبت رساندند؛ در سال 1988 ميلادي نيز شركت Hemisphere Publishing آغاز به كار كرد و عملاً از اين تاريخ نام Taylor & Francis Group شكل گرفت هر چند در سال 1990 ميلادي آنها تصميم به خروج از بازار چاپ را گرفتند و تمركز خود را بر حوزه نشر متمركز كردند. اين گروه در سال 1998 ميلادي وارد بازار بورس انگلستان شد. شركت انتشاراتي روتلج Routledge در همان سال توسط گروه تيلور و فرانسيس به مبلغ 90 ميليون پوند خريداري شد كه هم اكنون بزرگترين ناشر دانشگاهي دنيا محسوب ميشود. در سال 2004 ميلادي با تاسيس شركت Informa عملاً فعاليت اين شركت تحت آن شركت عظيم قرار گرفته و T&F Informa اطلاق ميشود.
با تاسيس تشكيلات جديد، دفتر انتشارات روتلج در New Fetter Lane در لندن تعطيل و مقر دائمي شركت همان دفتر شركت در ميلتون پارك در آكسفورد شاير است. گروه تيلور و فرانسيس در حال حاضر حدود 30 درصد از درآمد گروه Informa را كسب ميكند.
در حال حاضر بيش از 2700 نشريه و بيش از 7000 كتاب به صورت ساليانه توسط اين مجموعه وارد بازار منابع دانشگاهي ميگردد. علاوه بر اينها حدود 140 هزار عنوان نشريه و كتاب از گذشته تا كنون در آرشيو اين شركت موجود است.
خدمات تيلور و فرانسيس
پايگاه تيلور و فرانسيس Taylor & Francis در حال حاضر به پنج گروه اصلي اقدام به ارائه خدمات مينمايد. نويسندگان مقالات علمي و كتابهاي دانشگاهي، شركاي تجاري، كتابداران، ويراستاران و انجمنها در ليست ارائه خدمات آن قرار دارند. در حال حاضر و بر اساس آخرين آمار ارائه شده، تعداد 4.666.000 مقاله علمي در اين پايگاه وجود دارد و از اين حيث از غنيترينها در جهان است.
جهت بهرهمندي از اين منبع غني در وب سايت آن، سه روش اصلي براي دستيابي به منابع علمي شامل مقالات و كتب تيلور و فرانسيس پيش بيني شده است:
1 – نوار جستجو
2 – مرور موضوعي
3 – مرور الفبايي
جستجو در پايگاه
اولين و سريعترين روش دستيابي به منابع اين پايگاه، استفاده از نوار جستجوي هوشمند تعبيه شده در بالاي وب سايت است. همانند ساير پايگاههاي اطلاعاتي مانند پايگاه اطلاعاتي گوگل اسكالر و پايگاه اطلاعاتي ساينس دايركت، در اينجا نيز دو روش اساسي جستجوي ساده (basic search) و پيشرفته (advanced search) تعريف شده است. جهت استفاده از روش جستجوي ساده كافي است، كليدواژه مدنظرتان را در نوار وارد كرده و كليك اينتر يا دكمه ذره بين را كليك كنيد. اما روش بهتر و توصيه شده استفاده از جستجوي پيشرفته است كه با كليك بر روي عبارت advanced search امكان پذير است.
براي آغاز جستجو امكان وارد كردن نام نويسنده، كليدواژه مدنظر، شناساگر (DOI)، كد ORCID و … نيز وجود دارد. با زدن گزينه Advanced search وارد صفحهاي خواهيد شد كه در سمت چپ آن، ابزارهاي جستجوي پيشرفته و زير نوار جستجو، راهنماي استفاده از عملگرهاي بولي (Boolean Operators) قرار گرفته است.
راهنماي عملگرهاي بولي
چهار عملگر اصلي بولي شامل علامت نقل قول (“”) – AND – OR – NOT در پايگاه تيلور و فرانسيس Taylor & Francis پشتيباني ميشود كه يك به يك آنها را توضيح خواهيم داد.
علامت نقل قول “”
اگر قصد داريد مقالات يا كتب نويسنده خاصي را جستجو كنيد كافي است نام و/يا نام خانوادگي او را در علامت نقل قول قرار دهيد تا جستجوي دقيق آن صورت پذيرد.
عملگر AND
جهت جستجوي دو يا چند كليدواژه. به عنوان نمونه اين عبارت جستجو cat AND dog، منابعي را بازيابي خواهد كرد كه هر دو مورد را دارا هستند.
نكته: علامت + و & را ميتوان بجاي عملگر AND استفاده كرد؛ ضمناً اين كار به صورت پيش فرض در اين پايگاه انجام ميشود، لذا cat dog همانند cat AND dog خواهد بود.
عملگر OR
جستجوي حداقل يكي از كليدواژههاي درج شده. مثلاً عبارت جستجو cat OR dog، منابعي را بازيابي خواهد كرد كه شامل cat، شامل dog و شامل cat and dog باشند.
عملگر NOT
براي جستجو عبارتي كه موارد درج شده را نداشته باشد. مثلاً عبارت جستجو cat NOT dot شامل منابعي خواهد شد كه cat را شامل ميشوند اما dog را در بر نميگيرند.
ابزارهاي جستجو
جهت انجام دقيقتر فرايند جستجو در بخش جستجوي پيشرفته، ابزارهايي در سمت چپ و به صورت شكل زير تعبيه شده است. در واقع در اين بخش عمليات فيلتركردن منابع صورت ميپذيرد تا دستيابي به منبع سريعتر انجام شود.
در زير به روش كار با اين ابزارها و توضيحات آنها دقت داشته باشيد:
بخش search for:
در رديف اول ميتوانيد براي پايگاه مشخص كنيد كه كليدواژه شما را در چه بخشي از منابع جستجو كنيد. در حالت پيش فرض اين گزينه بر روي anywhere است، در نتيجه جستجو در همه قسمتها انجام خواهد شد. پنج حالت ديگر نيز براي آن تعريف شده است:
Title – جستجو در عنوان منابع
Author – جستجو در نام نويسنده(ها)
Keywords – جستجو در كليد واژگان مقاله
Abstract – جستجو در چكيده مقاله
Affiliation: جستجو در وابستگي سازماني نويسنده
بخش Publication Date:
اگر قصد داريد جستجو در تمام زمانهاي انتشار انجام شود حالت پيش فرض All dates را دست نزنيد. براي تنظيم جستجو در يك ماه اخير، شش ماه گذشته و يا يكسال گذشته از گزينه دوم استفاده كنيد و در صورتي كه تمايل به جستجو در بازه زماني مشخصي از يك سال تا سالهاي بعد را داريد، رديف سوم به كار خواهد رفت.
بخش Citation search:
در اين قسمت، امكان انتخاب يك نشريه خاص و جستجو در آن وجود دارد. ابتدا بايستي از بين 2913 نشريه يكي را انتخاب كنيد؛ سپس در رديف دوم كه مطابق تصوير زير است، جزئيات نشريه را درج نماييد.
Year – سال چاپ
Volume: دوره چاپ
Issue: شماره چاپ
Page: صفحه مربوطه
مرور موضوعي منابع
دومين روش قرار داده شده در پايگاه تيلور و فرانسيس مرور موضوعي است؛ در اين روش، بجاي اينكه كليدواژه مدنظرتان را وارد كنيد، كل محتواي يك موضوع خاص را مرور ميكنيد. در زمان نگارش اين مطلب، 30 حيطه (subject) علمي وجود دارد. براي دسترسي به آنها در صفحه اصلي و در بخش Explore journals and articles by subject، بر روي موضوع مدنظر خود كليك ميكنيد تا وارد آن بخش شويد.
Area Studies – مطالعات محلي
Arts – هنرها
Behavioral Sciences – علوم رفتاري
Bioscience – علوم زيستي
Built Environment – محيط ساخته شده
Communication Studies – مطالعات ارتباطي
Computer Science – علوم رايانه
Earth Sciences – علوم زمين
Economics, Finance, Business & Industry – اقتصاد، مالي، تجارت و صنعت
Education – آموزش
Engineering & Technology – مهندسي و فناوري
Environment & Agriculture – محيط زيست و كشاورزي
Environment and Sustainability – محيط زيست و پايداري
Food Science & Technology – علوم غذايي و فناوري
Geography – جغرافيا
Global Development – توسعه جهاني
Health and Social Care – سلامت و حفاظت اجتماعي
Humanities – علوم انساني
Information Science – علم اطلاعات
Language & Literature – زبان و ادبيات
Law – حقوق
Mathematics & Statistics – رياضيات و آمار
Medicine, Dentistry, Nursing & Allied Health – پزشكي، دندانپزشكي، پرستاري و وابسته به بهداشت
Museum and Heritage Studies – موزه و مطالعات ميراث
Physical Sciences – علوم فيزيكي
Politics & International Relations – روابط بينالمللي و سياسي
Social Sciences – علوم اجتماعي
Sports and Leisure – ورزشها و تفريحات
Tourism, Hospitality and Events – گردشگري، مهمانداري و رويدادها
Urban Studies – مطالعات شهري
به عنوان نمونه اگر وارد موضوع information science شويم، تعداد 51511 نتيجه نمايش داده خواهد شد. در تصوير زير بخشهاي مختلف جستجوي موضوعي با كادر قرمز رنگ مشخص شده و هر كدام را توضيح ميدهيم.
در قسمت اول گفته شده كه تعداد نتايج 51511 بازيابي شده است كه مربوطه 56 نشريه هستند. در زير ساير بخشها و كاربرد آنها را مطالعه كنيد:
Save this search: جستجو اين ذخيره براي مراجعات بعدي
Export search results: دريافت فايل خروجي از نتايج جستجوي انجام شده
Order by Relevance: مرتب سازي بر اساس ارتباط به موضوع – امكان مرتب سازي بر اساس حروف الفبا نيز وجود دارد. (Order by Titles A-Z).
Per page: نمايش تعداد نتايج در هر صفحه. امكان انتخاب تعداد 10 – 20 يا 50 مورد در يك صفحه وجود دارد.
Access Type: تنظيمات مربوط به دسترسي – اگر بر روي گزينه اول يعني Only show content I have full access to باشد، تنها نتايجي نشان داده خواهد شد كه براي نوع عضويت شما در پايگاه قابل دسترسي هستند؛ اگر گزينه Only show Open Access را تيك بزنيد، نتايجي نمايش داده خواهد شد كه از نوع دسترسي آزاد (رايگان) هستند.
Selected Filters: در اين قسمت ميتوانيد نوع فيلتر موضوعي خود و تعداد موضوعات مرتبط به آن را ببينيد.
Modify your search: اگر قصد داشته باشيد جستجوي خود را تغيير دهيد، كافي است در اين قسمت كليدواژه مدنظر را تايپ كنيد تا جستجو درون اين موضوع با آن كليدواژه انجام شود.
مرور الفبايي منابع
آخرين و وقتگيرترين روش استفاده از منابع پايگاه تيلور و فرانسيس Taylor & Francis، جستجوي الفبايي نشريات است. در حال حاضر اگر بخواهيد فهرست الفبايي 2913 نشريه اين گروه را ببينيد، بايستي از گزينه Browse Journals A-Z در زير بخش مرور موضوعي استفاده كنيد. با اين كار فهرست كامل نشريات شركت تيلور و فرانسيس بر اساس حروف الفبا نمايش داده ميشوند. از سمت چپ نيز ميتوانيد با انتخاب حرف الفباي انگليسي مربوطه مستقيماً به آن حرف وارد شويد. اگر در همان قسمت بر روي گزينه subject كليك كنيد، فهرست موضوعي نمايش داده ميشود.
بعد از انتخاب كردن نشريه مدنظر خود، ميتوانيد به صفحه اختصاصي آن وارد شويد كه امكانات مختلفي دارد. اطلاعات نشريه، هدف و حيطه موضوعي، شماره جاري، آرشيو شمارههاي گذشته، مقالات بيشتر خوانده شده، مقالات پراستناد و … از جمله اين امكانات است.