جویشگر فارسی علم نت
فهرست مطالب اين مقاله
در ادامه معرفی پایگاههای اطلاعاتی دانشگاهی و موتورهای جستجوی علمی به آشنایی با جویشگر فارسی علم نت رسیدیم؛ در این مقاله به طور مفصل و دقیق با این وب سایت مهم آشنا شده و روش کار با بخشهای مختلف آن را فرا خواهیم گرفت؛ مانند دیگر موتورهای جستجو علمی همچون پايگاه اطلاعاتي گوگل اسكالر، استفاده از این موتور نیز برای جستجو، بازیابی و دسترسی به مقالات و منابع اطلاعاتی بسیار مفید خواهد بود.
آشنایی با علم نت
پس از توسعه فناوری وب جهان گستر (World Wide Web) یکی از اولین ابزارهای موردنیاز برای بهرهمندی از این تکنولوژی، در اختیار داشتن ابزاری برای جستجو در اطلاعات قرار گرفته در فضای وب بود. بعد از بوجود آمدن موتور جستجوی گوگل در سال 1997 میلادی و اقبال زیاد جهانیان از آن، گوگل در 20 نوامبر سال 2004 میلادی تصمیم به راه اندازی موتور جستجوی علمی خود موسوم به Google Scholar نمود؛ در واقع در این موتور جستجو، تمرکز محتوا بر منابع اطلاعاتی علمی و دانشگاهی اعم از مقاله، کتاب، پایان نامه، رساله و شبیه اینهاست.
شرکت فناوری اطلاعات دادگان کاوند فهیم مستقر در مرکز رشد دانشگاه قم در بهمن ماه 1394 به جهت بهرهمندی شهروندان ایرانی از جویشگر علمی فارسی، با الگوبرداری از موتور جستجوی علمی گوگل اسکالر اقدام به راه اندازی سامانهای موسوم به علم نت نمود. در این پایگاه تمرکز بر بازیابی منابع اطلاعاتی فارسی با بهره گیری از نتایج پایگاههای اطلاعاتی نمایه کننده مانند SID، Noormags، Ensani و … است.
هدف اصلی جویشگر علم نت، یکپارچه سازی منابع اطلاعاتی فارسی است. با توجه به اینکه هر کدام از پایگاههای اطلاعاتی ایرانی، وب سایت نشریات علمی، کتابخانههای دانشگاهی و مراکز اطلاع رسانی داخلی، راهکار و روش خاص خود را برای نمایه کردن منابع اطلاعاتی از جمله مقاله، کتاب، پایان نامه، رساله و … دارند، در این پایگاه تمامی آن نتایج به صورت یکپارچه به کاربر عرضه میشود.
علم نت، جویشگر علمی در زبان فارسی است که با خزش هدفمند سایت های علمی و ادغام نتایج مشابه، یک درگاه یکپارچه و جامع را برای دسترسی به منابع علمی فراهم می کند.
با بهرهمندی از علم نت (elmnet) در واقع تنوع و ناهماهنگی کلیه پایگاهها برای دسترسی به منابع اطلاعاتی از بین رفته و کاربر علاوه تسریع در جستجو و دستیابی به نتایج، سهولت و لذت بیشتری از این سامانه خواهد برد.
مزایای علم نت Elmnet
ممکن است برای این پرسش پیش آمده باشد که اگر علم نت بر اساس ساختار گوگل اسکالر و با استفاده از منابع نمایه شده در سایر پایگاهها، خدمات ارائه میدهد پس چه ویژگیهای شما را برای استفاده از آن راضی خواهد کرد:
- نمایه بیش از 5.200.000 منبع اطلاعاتی
- جستجوی استاندارد و یکپارچه در منابع
- نمایش کلیدواژههای مرتبط با موضوع
- ارائه پیشنهادات هوشمند به کاربر
- ارائه امار پژوهشهای انجام شده
- نمایش ابر کلمات برای پژوهشگران
- طراحی واکنشگرای وب سایت علم نت
عضویت و ورود
پیشنهاد میکنیم برای بهرهمندی کامل از کلیه خدمات و مزایای این پایگاه، با کلیک بر روی گزینه عضویت در صفحه اصلی، با یکی از دو روش زیر، در علم نت عضو شوید:
- ورود با حساب کاربری گوگل
- عضویت اختصاصی
برای ورود با حساب کاربری گوگل بایستی پس از کلیک بر روی گزینه مربوطه سئوال پرسیده شده از سوی گوگل مبنی بر تائید اصالت علم نت را تائید نمایید. در این روش عملاً شما حساب کاربری اختصاصی ندارید و تنها امکان ورود با گوگل را خواهید داشت. در روش دوم، با کلیک بر روی گزینه “عضویت کاربر جدید” با تکمیل یک فرم عضویت شامل مشخصات فردی و اطلاعات تماس، حساب شما در علم نت ایجاد خواهد شد.
راهنمای جستجو
در حال حاضر برای جستجو در این موتور تنها روش نوار جستجو (search bar) تعریف شده است. با کلیک بر روی دکمه زیر و با ورود به وب سایت این شرکت، نواری مشابه زیر را ملاحظه خواهید کرد.
در کادر جستجوی علم نت کلیدواژه مدنظر خود را وارد کنید؛ در صورتی که تمایل دارید از قابلیت جستجوی پیشرفته (advanced search) استفاده کنید بایستی بر روی فلش قرار داده شده در کنار نمادک ذره بین کلیک کنید تا فرم زیر برای شما باز شود.
در این فرم، در واقع قابلیتهای استفاده از عملگرهای بولی به صورت کادری قرار داده شده است. تنها نکته لازم به تذکر این است که اگر قصد دارید جستجو در عنوان انجام شود بایستی تیک مربوط به آن را درج کنید؛ مدنظر داشته باشید در صورتی که تیک کلیدواژه را نیز درج کنید، عملاً جستجو در کلیدواژه (keyword) مقاله یا منبع مربوطه نیز انجام خواهد شد.
نتایج جستجو
پس از اینکه با یکی از دو روش توضیح داده شده در بالا، جستجوی خود را انجام دادید، نتایج در صفحه مجزایی برای شما نمایش داده خواهد شد. در صفحه نتایج و در سمت راست چند امکان زیر به صورت فیلتر برای شما تعبیه شده است.
1 – وضعیت فایل: دو حالت دارای فایل (نیاز به اشتراک) و دارای فایل رایگان در این قسمت قابل انتخاب است.
2 – نوع سند: چهار حالت اصلی کتاب، مقاله نشریه، مقاله کنفرانسی و پایان نامه در این بخش قابل تعیین میباشد.
3 – سال نشر: امکان تعیین محدوده زمانی مربوط به سال مشخصی با این گزینه امکانپذیر است.
4 – پدیدآور: اگر قصد دارید تنها منابع نویسنده خاصی را ببیند، از این بخش نام وی را تعیین کنید.
علاوه بر اینها، کلید واژههای مرتبط و حوزههای موضوعی مشابه با جستجوی شما نمایش داده خواهد شد.
ابزارهای استناددهی و ذخیره
در پایین هر کدام از نتایج جستجو با استفاده از سه گزینه زیر، میتوانید جستجوی خود را ذخیره کرده و یا استنادهای مربوط به آن را دریافت کنید.
ذخیره: اگر بر روی این گزینه کلیک کنید، جستجوی مربوطه در بخش نتابج ذخیره شده قرار خواهد گرفت و در دفعات بعدی میتوانید به آن مراجعه کنید.
اسناد مشابه: اگر بر روی این گزینه کلیک کنید، اسنادی که مشابه نتیجه جستجوی شما باشد، نمایش داده خواهد شد. استفاده از این گزینه در صورتی که نتایج بدست آمده مطلوب نظر شماست، کاربرد زیادی برای یافتن نتایج مشابه همان را خواهد داشت.
ارجاع: اگر بخواهید به آن منبع جستجو شده ارجاع دهید با کلیک بر روی گزینه ارجاع، میتوانید دو نوع فایل اطلاعات کتابشناختی شامل BibTex و EndNote را به رایگان دریافت کنید. از این فایلها در نرم افزارهای مدیریت منابع اطلاعاتی مانند نرمافزار مديريت منابع مندلي میتوانید استفاده کرد.
سایر خدمات علم نت
در کنار امکان جستجو در موتور جستجوی علمی علم نت، دو قابلیت زیر نیز در دسترس کاربران این پایگاه قرار دارد.
اطلاع رسانی کنفرانسها
با کلیک بر روی گزینه “اطلاع رسانی کنفرانسها” در انتهای صفحه اصلی، نوار جستجوی اختصاصی همایشهای کشور که عموماً بر گرفته از سویلیکا به عنوان ناشر اختصاصی همایشهای علمی ایران است برای شما نمایش داده خواهد شد.
ایجاد رزومه علمی پژوهشی
با استفاده از این ابزار رایگان که با کلیک بر روی گزینه آن در بالای صفحه اصلی امکان پذیر است، پس از عضویت یا ورود به سامانه، میتوانید برای خود یک پروفایل پژوهشی بسازید. در واقع در این بخش، با درج اطلاعات مختلف خود اعم از مشخصات فردی، تحصیلات، مسئولیتها، مقالات، کتابها، جوایز و افتخارات، عضویتها، کارگاههای شرکت کرده و سوابق تدریس، امکان معارفه بهتر خود به جامعه علمی کشور را خواهید داشت.
این ابزار، آدرس اختصاصی را در اختیار شما قرار خواهد داد که میتوانید آن را با دیگران به اشتراک بگذارید؛ امکان ویرایش اطلاعات، تغییر تصویر و بازنویسی اطلاعات شخصی نیز به دفعات وجود دارد.
اگر پس از مطالعه این آموزش باز هم در کار با جویشگر فارسی علم نت دچار مشکل هستید یا پرسشی برای شما پیش آمده است، از طریق فرم زیر میتوانید با ما در میان بگذارید.