کنترل کودکان در اینترنت
در این نوشتار 5 راهکار ساده اما مفید برای کنترل کودکان در اینترنت و استفاده از فضای مجازی مطرح شده است که ضمن کنترل آنها و پیشگیری از خطرات این فضا، بتواند خیال والدین را برای در اختیار گذاشتن و استفاده از ظرفیتهای اینترنت، راحت کند.
اینترنت یک منبع فوقالعاده برای یادگیری، سرگرمی و ارتباطات است. با این حال، خطراتی نیز به ویژه برای کودکان به همراه دارد. برای پدر و مادرها، مهم است که تعادلی بین اجازه دادن به کودکان برای کاوش در دنیای دیجیتال و اطمینان از ایمنی آنها برقرار کنند. در اینجا چند راهبرد برای کمک به شما در کنترل و نظارت موثر بر استفاده کودکان از اینترنت آورده شده است. بایستی سعی کنید با توجه به سن کودک خود یک یا چند مورد از راهبردهای مناسب را پیادهسازی کنید و بهخاطر داشته باشید که کنترل و نظارت به معنای محروم کردن آنها از اینترنت نیست. اقدامات لازم برای کنترل کودکان در اینترنت را به دو دسته پیش نیازها و آموزش به آنان و کنترلهای نامحسوس والدین تقسیم بندی کردهایم:
1. تعیین واضح شرایط و انتظارات
⊗ تعیین قوانین واضح در مورد استفاده از اینترنت بسیار مهم است. با کودکان خود درباره آنچه برای شما قابل قبول و مناسب است صحبت کنید. توضیحاتی در مورد نوع وبسایتهایی که میتوانند بازدید کنند، مقدار زمانی که میتوانند آنلاین باشند و اطلاعاتی که نباید هرگز به اشتراک بگذارند، به آنها ارائه دهید. در صورتی که کودک شما کمتر از 8 سال سن دارد و ممکن است در درک این موارد مشکل داشته باشد، بایستی از سایر روشهای درج شده در پایین استفاده کنید.
⊗ کودکان اغلب رفتار والدین خود را تقلید میکنند. با تمرین عادات سالم اینترنتی خود، الگوی خوبی برای آنها باشید. به آنها نشان دهید که چگونه از اینترنت به طور مسئولانه استفاده کنند و در عین حال، فعالیتهای آفلاین را در اولویت قرار دهید.
⊗ حتماً برای استفاده آنها از گوشی، تبلت یا رایانه، زمانبندی مشخصی تعیین کنید و خارج از آن زمان بندی به هیچ وجه ابزار الکترونیکی را در اختیارشان قرار ندهید. بیتردید پایبندی به این موارد، عادات سالم استفاده از ابزار را به آنها یاد خواهد داد. ضمناً سعی کنید در ساعت مشخصی از شب، دسترسی به ابزار الکترونیکی و بویژه اینترنت را قطع کنید تا زمان خواب کودک به درستی رعایت شود.
2. آموزش به کودکان
⊗ به کودکان خود، خطرات اینترنت و چگونگی ایمن ماندن آنها در فضای مجازی را آموزش دهید. موضوعاتی مانند زورگویی سایبری، شکارچیان آنلاین و اهمیت حریم خصوصی را با آنها به بحث بگذارید. آنها را تشویق کنید که اگر با چیزی ناراحتکننده یا مشکوک مواجه شدند، به شما اطلاع دهند. ضمناً کودکان خود را تشویق کنید تا به فعالیتهای آفلاین مانند ورزش، خواندن و سرگرمیها بپردازند. این کار کمک میکند تا زمان استفاده آنها از اینترنت کاهش یابد و تعادل سالمی بین زندگی آنلاین و آفلاین کودکان ایجاد شود. توجه داشته باشید که در وهله اول بایستی والدین با مفاهیم سواد ديجيتال Digital Literacy آشنا باشند تا بتوانند از کودکان خود در این فضا مراقبت کنند.
3. استفاده از نسخه ویژه کودک
⊗ با توجه به اهمیت دسترسی کودکان به محتوای مختلف از جمله برنامههای رایانهای، بازیهای موبایلی، فیلم و انواع دیگر رسانهها، والدین بایستی دسترسی کودکان را کنترل کرده و هنگام استفاده آنها به نسخه سنی توجه داشته باشند. در ادامه به چند مورد از مهمترین موارد کنترلی این بخش اشاره شده است:
⊗ کافه بازار نسخه کودک: حتماً بر روی نسخه اندروید گوشی خود تنها از مخزن برنامههای کافه بازار (Cafe Bazzar) استفاده کنید که امکان دسترسی به نسخه کافه کودک را فراهم میکند. ضمناً به طور مداوم برنامههای نصب شده بر روی گوشی یا تبلت او را بررسی کنید تا مواردی که خارج از محدوده سنی او هست را حذف کنید.
⊗ در سایر برنامهها همانند آپارات کودک، فیلیمو کودک و امسال اینها نیز، پیش بینی لازم برای دسترسی کودکان به برنامه شده است و دسته بندی مناسب هر رده سنی وجود دارد.
4. نظارت بر فعالیتهای آنلاین
⊗ به طور منظم، تاریخچه مرور و فعالیتهای آنلاین کودکان خود را بررسی کنید. این کار میتواند به شما کمک کند تا علایق آنها در وبگردی را درک کرده و هر گونه خطرات احتمالی را شناسایی کنید. ابزارهایی مانند Google’s Family Link و Apple’s Screen Time گزارشهای دقیقی از استفاده کودکان شما از اینترنت ارائه میدهند.
⊗ برای بررسی اولیه مرورگر فرزند خود کافیست وارد برنامه مرورگر کامپیوتر (رومیزی یا لپ تاپ)، موبایل و یا تبلت او شوید و با استفاده از گزینه History در بخش منوهای برنامه گوشی و تبلت و یا کلید ترکیبی Ctrl + H در مرورگر ویندوز، صفحاتی که توسط فرزندتان مرور شده است را مشاهده کنید. (تصویر زیر)
5. استفاده از نرمافزارهای کنترل والدین
⊗ نرمافزارهای کنترل والدین میتوانند به شما کمک کنند تا فعالیتهای آنلاین کودکان خود را نظارت و محدود کنید. این ابزارها به شما امکان میدهند محتوای نامناسب را مسدود کرده، محدودیتهای زمانی تعیین کنید و تاریخچه مرور آنها را پیگیری نمایید. برخی از نرمافزارهای محبوب برای این کار عبارتند از:
- KidLogger (خارجی – رایگان)
- سامانه SFP (ایرانی – پولی)
نکته 1: برخی از نرمافزارهای کنترل والدین (Parental Control) برای استفاده بر روی موبایل و تبلت (Android – iOS) طراحی شده است و برخی نیز قابلیت نصب بر روی سیستم عامل ویندوز یا مکینتاش را دارند. با توجه به استفاده فرزند خود از اینترنت سعی کنید نسخه مناسب او را نصب کنید.
نکته 2: با توجه موارد همچون رایگان بودن، قابلیت بروزرسانی مداوم، قابلیت نصب بر روی همه دستگاهها از جمله ویندوز، مک، اندروید و آیفون، پیشنهاد میکنیم از برنامه KidLogger استفاده کنید. که آموزش آن در ادامه ارائه شده است.
آموزش دانلود نرم افزار KidLogger
⊗ برای کنترل کودکان در اینترنت برنامههای مفیدی وجود دارد؛ این برنامه امکان کنترل والدین بر روی گوشی، تبلت و رایانه کودکان را فرا خواهد کرده و که در حالت پایه کاملاً رایگان است. با استفاده از این برنامه امکانات زیر در اختیار شما قرار خواهد گرفت:
- کودک شما چقدر از رایانه خود استفاده کرده است (نسخه ویندوز)
- کدام برنامهها استفاده شدهاند (اندروید، ویندوز، مک).
- کدام وب سایتها بازدید شدهاند (اندروید، ویندوز، مک).
- امکان برقراری ارتباط با آنها (اندروید)
- محلهایی که کودک آنجا بوده است (اندروید)
- عکسهایی که گرفته است (اندروید)
- پیامکهایی که ارسال کرده است (اندروید، مک)
برای دسترسی به این این برنامه کافیست وارد لینک زیر شوید و با استفاده از گزینههای قرار داده شده یکی از نسخههای موردنیاز خود را دانلود کنید. (اندروید، ویندوز، مک، لینوکس)
⊗ هر کدام از برنامههای موردنظر دارای توضیحات کامل همراه با تصویر است که به راحتی میتوانید از آنها استفاده کنید. در صورتی که نیاز به ترجمه متن وب سایت موردنیاز پیدا کردید کافیست در مرورگر کروم بر روی نقطهای از سایت KidLogger کلیک راست کنید و گزینه Translate to را انتخاب کنید تا ترجمه فارسی مطالب را مشاهده کنید (تصویر زیر).
معرفی سامانه مراقبت از خانواده SFP
در ویدئو زیر که از سوی شرکت تولید کننده برنامه SFP تهیه شده، برنامه کنترل والدین همراه با جزئیات دقیق آن معرفی شده است.
نتیجهگیری
دنیای دیجیتال به طور مداوم در حال تکامل است و تهدیدات جدید به طور منظم ظاهر میشوند. در مورد آخرین روندها و فناوریها مطلع بمانید تا بهتر بتوانید از کودکان خود محافظت کنید. به جوامع آنلاین بپیوندید، در کارگاهها شرکت کنید و مقالاتی در مورد ایمنی اینترنت بخوانید.با اجرای این راهبردها، میتوانید اطمینان حاصل کنید که کودکان شما تجربهای ایمن و مثبت در اینترنت دارند.
منابع: