كتاب هنر تحقيق علمي
در اين نوشته از بخش معرفي كتاب با كتاب هنر تحقيق علمي نوشته بوريج (beveridge) و ترجمه محد تقي فرامرزي خواهيم پرداخت. اين كتاب براي استفاده پژوهشگران و دانشجويان در مباحث مرتبط با پژوهشهاي دانشگاهي و توليدات علمي بسيار مفيد خواهد بود.
در كتاب هنر تحقيق علمي كه نخستين ويرايش آن در اواخر سده بيستم منتشر شد، بوريج رشد ادراك شهودي را در شخصيت و پژوهشهاي دانشمندان بررسي ميكند و تصويري دقيق از چگونگي آغاز و انجام تحقيق علمي در اختيار علاقمندان قرار ميدهد. هدف نويسنده اين است كه نشان دهد ذهن انسان را چگونه به بهترين نحو ممكن براي انجام فراينداهي كشف علمي به كار گرفت. به همهين اين كتاب عامل انسان يعني شخص دانشمند تمركز ميكند.
اين كتاب اصول بنيادي و شيوههاي ذهني مشترك بين انواع پژوهش به خواننده معرفي ميكند. پروفسور بوريج درباره اكتشاف بزرگ بحث ميكند و تجربه هاي دانشمندان بسياري را در اينجا باز ميگويد. ارزش كتاب هنر تحقيق علمي دوري گزيدن آن از هر گونه پيشداوري است. نويسنده با برخورداري از ذهني آزاد و جهاني پژوهش علمي را همچون هنري خلاق بررسي ميكند. اين كتاب با نثري شيوا نگارش يافته است ارزش آن را دارد كه توسط افراد بسياري خوانده شود. بسياري از جملات نويسنده ارزش آن را دارند ك در تمام رسالات لمي و پژوهشي نقل شوند.
نويسنده تمام مراحل علمي كشف علمي شامل استدلال، تصادف شهود و راهبرداه را موشكافان بررسي ميكند. جنبه تحسين برانگيز نويسنده در آن است كه وي ميكوشد پرد اسرار آميز علم را بالا برند و فعاليتهاي پژوهشي خود و دانشمندان همكارش را در معرض ديد خوانندگان قرار دهد. از ديگر مهارتهاي برجسته نويسنده آن است كه آنچه را كه اكثر آزمايشگران دير يا زود به طور مبهم در مييابند، با كلمات و عبارات ساده و روش بيان ميكند. جالبتر از آن، گنجاندن اين همه دانش مرتبط با پژوهش و انتشار آن در قالب يك كتاب است. بهترين كاري كه هر محقق، در هر مقامي ميتواند انجام دهد خواندن و باز خواندن اين كتاب است.